SweVaAcc
Sedan 2011 finns en picclineverksamhet på NUS som bedrivs av sjuksköterskor.
Vaskulär access är en viktig del i den sjukvård som bedrivs idag. Omkring 90 procent av de patienter inom den slutna vården behöver förmodligen någon gång någon form av venös infart. Många av dessa patienter är förmodligen också utsatta för frekventa blodprovstagningar under vårdtiden. För att få ett bra ”flyt” genom vårdkedjan och undvika olika former av ”flaskhalsar”, som kan försena behandlinsstart och öka vårdkostnaderna, är vaskulär access en viktig faktor.
Piccline är en perifert inlagd central venkateter (PICC) vilken är jämförbar med en traditionell CVK. Denna form av venkateter har många fördelar jämfört med traditionell CVK och även PVK. Den är oftast bekvämare att bära för patienten då den läggs in i överarmen och inte i halsområdet. PICC går även att använda till blodprovstagning samt till infusioner/transfusioner, CVP mätning och övertrycksinjektioner vid röntgenundersökningar.
Sedan maj 2011 finns en accessverksamhet, med PICC och ultraljusledd inläggning av perifera infarter samt blodprover som specialitet. Denna drivs av ett antal specialistsjuksköterskor med specifik kompetens på detta område. Sedan starten av detta PICC team har även andra kliniker blivit intresserade av denna form av venös infart då de sett dess fördelar tidsmässigt samt omvårdnadsmässigt. Under 2012 fick andra kliniker möjlighet att ”beställa” denna infart till inneliggande patienter. Målet med Neurocentrums PICC-team är att erbjuda denna service till samtliga kliniker på NUS under 2013 och framåt.
Administrativt ligger denna verksamhet nu under operationscentrum. Det faktum att anestesiläkarbemanningen är ansträngd och att efterfrågan av PICC-lineapplikationer ökar ger detta en förutsättning för en expanderande kostnadseffektiv verksamhet. För att säkra patientsäkerhet, kvalitetsutveckling och kostnadseffektivitet valideras arbetet kontinuerligt.
Beställning av PICC via EDI remiss
PICC-teamet kontaktas snarast efter ordination av PICC för snabb handläggning.
EDI remiss (venaccess reimiss) skickas till OPC. Handläggare Thomas Hammarsten
Remissmottagare: Opcentrum Umeå.
Information som bör framgå i EDI remissen:
Diagnos/frågeställning: Önska inläggning av PICC. Beskriv indikationen (TPN? Provtagning? Stickrädd/svårstucken? Kärlirriterande läkemedel? Cytostatika? Planeras lång vårdtid i hemmet? Planeras röntgenundersökning med kontrast?)
Kliniska upplysningar: Diagnos. Patientens kliniska status. Förväntad vårdtid. Aktuellt blod och blödningsstatus. Överkänslighet mot lokalanestesi eller annan. Är patienten antikoagulasbehandlad?
Blodsmitta: ifylles.
Övrig information: Kan patienten vid behov flyttas till PICC teamets lokal på COP2 (E12). för inläggning eller måste inläggningen ske på remitterande avdelning?
Behöver patienten lätt sedation inför inläggningen?
Behandlingsinskränkningar?
Om frågor eller problem uppstår, tveka inte att ringa.
PICC teamet tillhandahåller, när tid finns, även utbildning inom skötsel och hantering inom kärlaccess samt annan konsultation såsom indikation, bedömning av kateterläge efter kontrollröntgen eller misstanke om komplikation.
PICC teamet kan även hjälpa till med inläggning av PVK med hjälp av ultraljud vid svår access (STICKHJÄLP).
"RÄTT infart till RÄTT patient vid RÄTT tidpunkt"